Grip, Göran och Broman, Lena-Marie, "Dem jag älskade" INBUNDEN
Den självbiografiska "Dem jag älskade" handlar om förhållandet mellan Göran och hans sambo Lena-Marie och är på så sätt en direkt fortsättning av Görans tidigare bok Allting finns. Men framför allt handlar den om Lena-Maries tidigare-livminnen som judinna i Wien och Buchenwald. Den beskriver hur Lena-Marie blev fri från fobier som hon haft sen tonårstiden men också om hur neurotiska reaktioner kan sabotera kärleken i ett förhållande. Boken skildrar en inre resa där Lena-Marie och Göran var och en på sitt sätt gör upp med sitt förflutna.
Om bokens tillkomst
"En dag några år innan Lena-Marie och jag träffades åkte hon bil med sin f.d. man i Bohuslän. De körde runt en vägkrök och i samma ögonblick Lena-Maries blick föll på den gamla militärbaracken i Backamo kom det över henne en stark "minnesbild" av hur hon som judinna hade dött i den baracken i augusti 1945. Hon "mindes" att hon hade bott i Wien, hur hon förlorat sin man och sina barn, hur hon hamnat i Buchenwald och hur hon i slutet av kriget, döende, hade kommit hit med Folke Bernadottes vita rödakorsbussar. Samtidigt kände hon hur hennes vänstra kind blev bedövad samtidigt som det gjorde ont i den och hon kände lite saliv i vänstra mungipan. En stund senare upptäckte hon att hon hade ett märke på vänstra kinden som påminde om ett ärr. Hennes man hann fotografera det innan det efter några timmar var spårlöst borta.
När Lena-Marie och jag flyttat samman hjälpte jag henne med hjälp av hypnos att hitta fler av dessa skrämmande smärtsamma minnen. Hon gjorde teckningar och skrev anteckningar om det hon mindes.
Senare åkte vi till Wien och Buchenwald och upptäckte att en hel del av hennes minnesbilder på ett märkligt sätt stämde överens med hur det verkligen såg ut på de här platserna."
Några pressröster
Bokens egenartade berättelse är välkomponerad, stundtals nästan som en thriller, stundtals med en existentiell djupresonans i beskrivningarna av mänsklig utsatthet. Det senare gäller t ex Göran Grips lyhört uppfångade intryck från besök i Buchenwald och Auschwitz, där smärtan och fasan alltjämt kan skönjas.
- Upsala Nya Tidning
Det finns en absolut logik i Göran Grips och Lena-Marie Bromans sätt att berätta. De är inga flummare. Men de förnekar heller inte de upplevelser och erfarenheter livet låter dem göra bara för att de inte är "vetenskapligt bevisbara".
Själv läste jag … boken under stigande spänning, och även smärta. Språket är enkelt, "basalt", men innehållet och det dokumentära upplägget bär historien. Det ska sägas att den berörde mig djupt.
- Gotlands Tidningar
Inbunden, illustrerad med bilder och fotografier, 424 sidor, Forum 1997. Inbunden med skyddsomslag, dedikation på försättsbladet med namn på, i övrigt mycket fint skick.
39 kr
Produkten är tyvärr slut i lager. Maila oss på [email protected] om du vill att vi ska bevaka den åt dig,