Leopold, Anders "Min vän på andra sidan - Boken om Friedrich Jürgenson som upptäckte röstfenomen från en fjärde livsdimension"

När den svenske konstnären Friedrich Jürgenson 1968 kom ut med sin andra bok ”Radio- och mikrofonkontakt med de döda” var han redan känd i en stor del av världen som ”Mannen med anderösterna”.

Två år senare, i maj 1970, besöktes han av en av världens främsta parapsykologiska forskare, Hans Bender vid universitetet i Freiburg, och hans team med extraordinär teknisk utrustning. Nu skulle en gång för alla experiment genomföras för att fastställa om röstfenomenen verkligen existerade.

Resultatet var nästan chockartat för Hans Bender, då det gjordes flera inspelningar som bevisade rösternas existens. Bender trodde att det sannolikt var paranormala röster – och Jürgenson menade att de kom från en annan livsdimension.

Det här är den nästan osannolika historien om Friedrich Jürgenson som upptäckte det som kallas EVP – Electronic Voice Phenomena. Organisationer och sällskap över hela världen ägnar sig i dag åt att på elektronisk väg bygga vidare på den bro mellan två livsdimensioner som han lade grunden till.

Journalisten Anders Leopold var en av de första som skrev om Jürgenson och de var nära vänner i ett tjugotal år, innan Jürgenson den 15 oktober 1987 gick över till det han kallade den fjärde livsdimensionen. Under åren gjordes åtskilliga inspelningar som uppmärksammades i media, och en av dem som besökte Jürgenson och fick in de kanske tydligaste rösterna, var den svenske TV-legendaren Arne Weise, som här berättar om sin skakande upplevelse.

Under arbetet med denna bok fick författaren, bland flera tydliga egna röstupptagningar, en hälsning från sin, sedan två och ett halvt år, avlidna hustru, som kände Friedrich Jürgenson och visste att boken förr eller senare skulle skrivas. Budskapet på bandet är: Jag finns… jag är med dig!

Läsaren hänvisas i boken till en särskild websida och kan där avlyssna denna inspelning, upptagningarna med Arne Weise och ett 40-tal andra inspelningar – flera gjorda utan Jürgensons medverkan.

I bokens avslutande kapitel finns instruktioner om hur man själv kan spela in via mikrofon och radio.

Om författaren:

Anders Leopold, med familjenamnet Elmquist, föddes i Blekinge men växte upp i mellansverige. Han började sin journalistiska bana på tidningen Folket i Eskilstuna, sedan han avslutat sin utbildning i marinens första kustjägarförband. Hans reportage om elitsoldaterna som skulle avskräcka en sovjetisk invasionsstyrka från att ta sig in i den svenska skärgården under Ungern-krisen 1957, blev inträdesbiljetten till ett spännande yrkesliv. Sedan blev det 13 år på Aftonbladet, där han som reporter skrev ett stort antal artiklar om ”mannen med anderösterna”, den svenske konstnären Friedrich Jürgenson som blev världsberömd för sina bandinspelningar av främmande röster, som han menade kom från de döda.

1975 värvades han till konkurrenten Expressen och fortsatte att skriva om Jürgenson och rösterna, men också om mordet på sveriges statsminister Olof Palme. I dag är Anders Leopold en av få journalister som fortfarande undersöker fallet

Som nära vän till Jürgenson i drygt 20 år, blev Anders Leopold hans främste kritiker, och tvivlade också på rösternas ursprung, ända tills han under arbetet med denna bok i en egen inspelning fick in en kvinnlig röst han omedelbart identifierade som sin hustrus. Hon hade gått bort två och ett halvt år tidigare och hennes budskap var: ”Jag finns, jag är med dig!” Det var ett omskakande men tydligt bevis för författaren på att rösterna inte bara existerar, utan kommer från det vi kallar ”andra sidan”.

1998 skapade Anders Leopold websajten

www.leopoldreport.com baserad på material om Palmemordet, som varje månad har besökare från ett 50-tal länder.

Häftad, 272 sidor, rikligt illustrerad med fotografier, Parthenon förlag 2014.

168 kr

98 kr