Nilson, Peter, "Himlavalvets sällsamheter: En resa genom myter och historia" HÄFTAD

Denna bok är skriven i två avsnitt. Det första handlar framför allt om nutidens stjärnhimmel och om de myter som är knutna till stjärnbilderna med de namn som de bär idag. Vem är björnen som blev Stora Björn och vem är Draken som slingrar sig vid norra himmelpolen?

Det andra avsnittet handlar om historien. Steg för steg går vi bakåt mot det förflutna och möter astronomer, vetenskapsmän och stjärntydare från olika tider och många kulturer. Du kan läsa om gamla folks världsförklaringar och de gamla folkens märkliga värdsbilder. Före den grekiska och romerska kulturen har assyrier, babylonier och egyptier satt sina spår i astronomin; men det finns kanske spår av myter från ännu mer avlägsna tider...

Om författaren

Peter Nilson föddes 1937 i Näsby och avled 1998. Han var författare och vetenskapsman. 1974 disputerade han i astronomi vid Uppsala universitet med en doktorsavhandling som blivit ett standardverk inom astronomin, en klassificeringskatalog över 13 000 galaxer i universum. 1977 lämnade han forskningen för författaryrket. Med fantasi och poesi förmedlade Peter Nilson kunskap på högsta nivå och satte in människan i de stora kosmiska sammanhangen. "Peter Nilson har skapat sig en egen nisch som författare. Att han är närapå unik säger något om klyftan mellan humanistisk lärdom och nutida astrofysik, en klyfta som han försöker överbrygga." Stefan Helgeson, Dagens Nyheter I Peter Nilsons sista bok, Den gamla byn, berättar han den sanna historien om sin småländska by Möcklehult, från tiden då isen drog sig undan fram till våra dagar.

Utmärkelser:

Svenska Dagbladets litteraturpris, 1985

Harry Martinsonpriset, 1986

Övralidspriset, 1992

Häftad, illustrerad, 205, sid, Rabén & Sjögren 1982. Fint skick.

68 kr