Ewing Duncan, David, "Kalendern - människans 5000-åriga kamp för att fastställa ett sant och riktigt år" POCKET

Kalendern berättar den fascinerande historien om hur människan lärde sig mäta tiden och hur kampen såg ut som gav oss vår kalender. Den gör avstamp hos en av de första kända kalendrarna - ett 13 000 år gammalt ristat örnben - och sträcker sig fram till dagens atomur.

I femton innehållsrika kapitel, ordnade kronologiskt, tar författaren oss med på en resa i tid och rum - från Stonehenge i England, Kleopatras Egypten och Indien på 500-talet fram till dagens atomur i Washington, sedan 60- talet världens officiella tidmätare. Vi får läsa om Julius Caesar och Roger Bacon, Galileo Galilei och Copernicus och många andra ur historien som påverkat vår kalender. Vi får veta hur påven Gregorius bar sig åt för att korrigera en kalender som gick i otakt med tio dagar. Vad tiden betydde för en bonde vid Rhen på 800-talet. Och hur världen någonsin kunde enas om vilket datum det var.

Kalendern är en bok om tiden men handlar lika mycket om västerlandets väg mot ökad kunskap och bildning. Det är en faktaspäckad och livfullt skriven kulturhistoria som ger oss nya perspektiv i en tid av ökad tidsfixering och då ett nytt årtusende ligger framför oss.

Pocket, 315 sidor, ill-, W & W 2000. Läst skick.

58 kr