Verne, Jules "Guldmeteoren" INBUNDEN

Guldmeteoren (franska: La Chasse au météore) är en science fiction-roman av Jules Verne, skriven 1898 och postumt utgiven 1908 (svensk översättning av Gunnar Gällmo, Delta Förlags AB 1974). Boken är en av Vernes mer humoristiska och berättar om flera färgstarka personer. Förutom historien om meteoren berättas flera parallellhistorier.

En ny himlakropp siktas - en meteor som tycks vara på väg mot jorden. Uppståndelsen i vetenskapliga kretsar växer när meteoren uppträder på ett sätt som strider mot alla naturlagar - men uppståndelsen vänds i hysteri när meteoren visar sir bestå av rent, oförfalskat guld.
Guldmeteoren leder till oväntade förvecklingar - inte bara mellan dess ursprungliga upptäckarna Dean Forsyth och Sydney Hudelson, utan också en gigantisk storpolitisk kris som hotar att störta världen i ett förödande krig.
Romenen Guldmeteoren, som nu för första gången utges på svenska, är en av Jules Vernes roligaste böcker, en ironisk kommentar till mänsklig snikenhet och kortsynthet. Dessutom introducerar den en av litteraturens mest charmerande galna vetenskapsmän, den oförliknelige Zéphyrin Xirdal.

Inbunden, 262 sidor, Delta 1974. Fint skick.

78 kr