Poe, Edgar Allan, "Sällsamma historier" POCKET

Detta är en samling spännande och skrämmande noveller från 1800-talets mitt. De flesta är skrivna inom skräckgenren men där finns också några deckare som exempelvis Morden på Rue Morgue. Poe räknas faktiskt som en av detektivromanens "uppfinnare".

Man kommer direkt in i den kusliga stämningen och rycks med av den fantasifulla intrigen. Novellerna är skrivna som om det övernaturliga och märkliga är vetenskapligt och korrekt. Språket är vackert, charmigt och väldigt sakligt. Novellerna har ofta en komplicerad sammansättning och är klurigt oförutsägbara. Människorna i novellerna är luriga, giriga eller allmänt odygdiga och smutsiga. Deras livsöden är lika tragiska som Poes eget och i likhet med honom dricker de för mycket alkohol och håller på med droger eller spel. Han skildrar realistiskt människans skuggsidor.

Om du vill bli skrämd men dock inte för mycket bör du läsa Sällsamma historier av Edgar Allan Poe.

Edgar Allan Poe dog 1849 - och ändå har hans berättelser sin trollmakt obruten än idag. Det okända, det fasansväckande, har hos Poe en enorm makt, hamrar sig obönhörligt in i läsarens fantasi. Men Poe var inte bara skräckens mästare, han skrev också underbara dikter; och han var också skaparen av den moderna detektivberättelsen, där en skarpsinnig logiker löser till synes olösliga mysterier. Poes diktning, främst dessa "sällsamma historier", har en betvingande suggestivitet, en suverän förmåga att mana fram stämningar av det oförklarliga, det kusliga, det som tanken hisnar och bävar inför...

Pocket, 333 sidor, Rabén & Sjögren 1983 och 1964. 

38 kr