Orwell, George, "1984" HÄFTAD

Från 1984 har vi bland annat fått uttrycket "storebror ser dig". Denna klassiska roman skrevs i skuggan av andra världskriget med inspiration från bland annat Nazityskland och Sovjetunionen. Den söker visa var man skulle kunna hamna om Hitlers och Stalins samhällen kunnat utvecklas till år 1984. Företeelser som indoktrinering, krigshets, revisionism, tortyr, en nomenklatura, Stalins deporteringar och Hitlerjugend känns lätt igen från den verkliga historien. Huvudpersonen, som är en tjänsteman inom det allenarådande partiet, bor i det framtida London. Han står inte ut i samhället som det är, och drömmer om frihet. Han organiserar sig mot Partiet och blir dessutom kär i en ung dam. Ingetdera tillåts dock av partiet och den så kallade tankepolisen, varför han ständigt måste undgå att bli upptäckt.

George Orwell, pseudonym för Eric Arthur Blair, föddes 25 juni 1903 i Motihari, Bihar (dåvarande Bengalen), Indien, var engelsk författare och journalist. Orwell studerade vid Eton och arbetade sedan som polis i Burma mellan åren 1922-1928. Han grundlade en antikapitalistisk livsåksådning och deltog som frivillig på den republikanska sidan under spanska inbördeskriget.
Under kriget upplevde han kommunisternas svek mot resten av vänsterrörelsen. Denna besvikelse yttrar sig i hans verk Hyllning till Katalonien, Djurfarmen och 1984 av vilka de två sistnämnda är mest kända och de verk som gav Orwell internationellt genombrott.
Efter spanska inbördeskriget verkade Orwell som journalist, författare och kritiker i vänsterradikal humanistisk anda fram till sin död i tuberkulos 1950 i London.

Häftad, 58:-
ENDAST ETT EX!

(Den andra bilden föreställer en av originalupplagorna)

58 kr