Niemi, Mikael, "Populärmusik från Vittula" POCKET

Populärmusik från Vittula hyllas av kritiker och läsare, den har belönats med Augustpriset och Tidningen Vis litteraturpris, och fick en enorm uppskattning från läsekretsen.

Populärmusik från Vittula är en munter och vild skröna från Tornedalen.
Den handlar om Matti och hans tystlåtne kompis Niila växer upp i det barnrika kvarter i Pajala som kallas Vittula, Fittmyren. Det är sexti- och sjuttital, vägarna asfalteras, småjordbruken läggs ned, rockmusiken gör sin entré. De äldre generationerna bjuder dock hårt motstånd mot nymodigheterna, arvet från trettitalets magerår och laestadianismen sitter djupt rotade.

Men Matti och hans kompisar drömmer om ett annat liv, det som kan anas bortom Tornedalens horisont, och när man är för liten för att ta sig dit själv får man ta fantasin till hjälp.

Mikael Niemi är född 1959, uppvuxen i Pajala där han också är bosatt. Han debuterade 1988 med diktsamlingen Näsblod under högmässan. År 2000 kom hans första vuxenroman, Populärmusik från Vittula, som fick det årets Augustpris och blev det största publikgenombrott som någonsin förunnats en debutroman!

Pocket, 237 sid., utg. år 2000.
2 ex finns.

28 kr