Kafka, Franz "Amerika" POCKET

Amerika är en roman av Franz Kafka, utgiven postumt 1927. Kafka själv kallade aldrig romanen för Amerika utan för Der Verschollene (Den försvunne). Nyare utgåvor (även den senaste svenska översättningen) använder Kafkas ursprungliga titel. Romanen är ofullbordad och det finns motstridiga uppgifter om hur Kafka hade tänkt sig att den skulle sluta.

Kafka själv sade sig skriva Amerika / Den försvunne under inflytande av Charles Dickens romaner. Romanen författades huvudsakligen 1912 och skiljer sig i flera avseenden från Kafkas övriga verk, framför allt de två senare romanerna Processen och Slottet. Jämfört med dessa är Amerika / Den försvunne ljusare och handlingen har inte samma drag av overklighet och drömtillstånd.

Det första kapitlet, Der Heizer (Eldaren) publicerades separat 1913.

Handling:

Unge Karl Rossmann utvisas ur föräldrahemmet i Europa, då han blivit förförd av en äldre kvinna, och skickas i stället iväg till Amerika. Han får inledningsvis bo hos sin farbror i New York. Efter att farbrodern gett honom sparken får Karl, efter en tids luffande, istället jobb som hissoperatör på ett hotell. Karl råkar dock i problem när två bekanta från tiden som luffare dyker upp på hotellet, och han får lämna detta arbete. Han följer med de två luffarna och tillbringar en tid tillsammans med dem som en sorts husslav hos den synnerligen kraftiga operasångerskan Brunelda. (Här finns den första stora luckan i handlingen.) Senare får Karl arbete som kontorist på ett företag, som uppenbarligen är en bordell, dit han även får i uppdrag att föra Brunelda. (Här följer nästa lucka i handlingen.) Karl bestämmer sig för att söka arbete hos den stora "teatern i Oklahama" (Kafka stavar detta namn just så) och får också anställning där, som tekniker. Han påbörjar tågresan mot "Oklahama". (Här slutar romanfragmentet.)

Pocket, 234 sidor, W&W 1963. Läst skick. 

28 kr