Gibbins, David, "Heligt guld" INBUNDEN

Den heligaste av skatter - menoran, den judiska sjuarmade guldljusstaken - fördes ut ur Jerusalems tempel år 70 e Kr och bars i triumf som krigsbyte till Rom under kejsar Vespasianus. Den finns avbildad på Titusbågen och följde med när romarrikets centrum flyttade till Konstantinopel närmare 300 år senare. Men där slutar spåren. Den fanns inte kvar när korsfarare plundrade staden 1204. Fram till idag har dess öde varit höljt i dunkel, men Jack Howard, som vi känner från Atlantis hemlighet, och hans medhjälpare har kommit guldmenoran på spåret. Bakom en lönnvägg i en engelsk katedral på landsbygden hittas en karta från tidig medeltid. Kartan blir en avgörande pusselbit i jakten på det heliga guldet - en jakt som tar Jack och hans besättning på en resa i vikingarnas spår, genom Grönlandsisen, över Atlanten, till det gamla mayariket och tillbaka igen.

Självfallet är de inte ensamma om att försöka finna skatten. En grupp hänsynslösa nazister är också ute efter det heliga guldet - och inte bara för dess värde i pengar värde utan lika mycket för dess symbolvärde.

Vad mer kan sägas? Det är bara att spänna fast säkerhetsbältet och följa med.

David Gibbins har arbetat som undervattensarkeolog i hela sitt liv. Han har en doktorsexamen från Cambridge i marinarkeologi och har specialiserat sig på gamla skeppsvrak och undervattensstäder. Han har lett ett antal undervattensexpeditioner i Medelhavet.

Inbunden, 352 sid. Norstedts 2008. Mkt fint skick.

68 kr