Schön, Ebbe, "Folktro om ödet och lyckan" ANTIKVARISK INBUNDEN

Hur människors lycka växlar, inte bara ens egen utan även andras, är ett ämne som alltid tycks fascinera. De sagor och sägner som våra förfäder berättat handlade i stor utsträckning om detta. Och i vår samtid är många veckotidningar ekonomiskt beroende av att kontinuerligt kunna ge inblickar i vad man bedömer som intressanta personers liv och lycka.

Vilka kan då orsakerna vara till alla växlingar mellan lycka och olycka, framgång och motgång i människors liv? Är alltsammans bara en blind, meningslös slump, är vi vind för våg utlämnade åt kaoskrafterna? Vad kan individen själv göra för att påverka sitt liv? Frågorna uttrycker vårt behov av att försöka begripa tillvaron och dess mekanismer, att finna förklaringar och att bli herre över våra liv. Det här är inte en bok om vad filosofer, teologer eller andra lärda kommit fram till om tillvaron, utan om något annat och lika viktigt: hur folk i allmänhet har funderat över livets mening, om ödet och lyckan.

Folklivsforskaren Ebbe Schön har särskilda förutsättningar att återge vår gamla folktro. I nästan två decennier har han skött landets största folkminnessamling vid Nordiska museet i Stockholm och där tagit del av vad människor tänkt och trott i forna dar och kanske fortfarande tänker och tror. Han har skrivit en rad böcker i ämnet och medverkat i hundratals radio- och TV-program. Som föreläsare är han välkänd över hela Sverige.

Smakfulla färgillustrationer av Jenny Nyström, Bauer, Rembrandt, Liljefors och Zorn.

Inbunden med skyddsomslag, 162 sidor, Natur & kultur 2002. Fint skick. Författarens autograf på försättsblad.

88 kr