Klum, Mattias "Viljans väg : passionen, uppdraget, bilderna" INBUNDEN

"Kanske kan vi nu äntligen komma till insikt om att allting hänger ihop, att vi är en del av naturen och naturen en del av oss. Att vi faktiskt är beroende av naturen för ett bra liv här på jorden.

Ibland undrar jag hur långt man måste resa innan man kommer ikapp sig själv. Själv har jag rest över hela kontinenter utan att se skymten av min egen ryggtavla. Sedan jag fick barn har livet också fått ytterligare dimensioner. Perspektivet skiftar och visar hur ömtåliga vi människor är utan vår omgivning.

Mitt samarbete med kunniga och kompetenta människor runt om i världen har varit oerhört lyckosamt och lärorikt. När jag ser tillbaka på mina expeditioner så kan jag konstatera att jag faktiskt har kunnat förverkliga många av de idéer som till en början klassades som omöjliga. Med beslutsamhet har jag ändå alltid lyckats hitta en väg framåt. Kanske inte alltid i den riktning som var tänkt till en början, men viljan och drivkraften har alltid varit starkare än tvivlen.

Multidisciplinära samarbeten mellan forskare, politiker, kulturskapare och näringsliv är av avgörande betydelse om vi ska lyckas skapa en hållbar framtid.

Jag har haft ett lojalt och fantastiskt stöd från många människor som har delat mina ambitioner att uppleva unika miljöer och kulturer runt om i världen och att göra nytta för miljön. Utan dessa kameraassistenter, bildredaktörer, projektledare, forskare, praktikanter, sponsorer, ljudtekniker och hjälpsamma familjemedlemmar skulle jag ha stått mig ganska slätt!

Ofta styrs våra liv av vanans makt. Min kanske största rädsla är att jag ska förlora min förbehållslösa närvaro i stunden. Att min målmedvetenhet ska bli urvattnad. Jag brottas också med frågor som: Hur kommer nästa generation bedöma våra gärningar? Hur kunde jag leva gott på andra människors slit för att själv få billigare mat, kläder och prylar? Hur kunde jag gå ut och äta fina middagar på restaurang, när barnen som sydde våra kläder svalt? Vem har svaren på de frågorna?

Vi är inte mer än människor. Men om vi varje dag fattar ett riktigt beslut och vid behov avstår från någonting så är vi storartade. Det handlar om att måna om varandra och vår omgivning, att skapa förutsättningar för en hållbar framtid för kommande generationer.

Själv kommer jag att göra mitt yttersta för att fortsätta inspirera, berätta och beröra."

Mattias Klum

Inbunden, 119 sidor, stort format, illustrerad med foton från bl a regnskogen på Borneå, Afrika och Amazonas, TierraGrande 2007. Fint skick.

98 kr