Mellvig, Jeanette "Saida - mitt liv" KARTONNAGE

Saida Andersson, född 8 oktober 1923 i Älvsbyn, död 14 november 1998 i Boden, var en svensk sierska.

Sierskan Saida Andersson levde under sina första år i en vinterladugård med stampat jordgolv i byn Petbergsliden i Älvsbyn. Redan som 15-åring blev Saida gravid. Hon lämnade föräldrahemmet och födde dottern Siv-Gun. Som 19-åring gifte hon sig och fick sedan ytterligare fem barn: Tony, Eilert, Dennis, Sol-Britt och Morgan. Hon skilde sig i slutet av 1960-talet och träffade långtradarchauffören Hilding Nilsson. Saida tog hand om barnen. Hon födde upp grisar, städade bussar, skottade snö och plockade bär för att kunna försörja dem. 1960 flyttade familjen till byn Bredåker i Boden.

Den gåva som Saida påstås ha haft handlar om att förutsäga framtiden. Saida hävdade att hon tidigt kände till sin förmodade gåva, men att hon länge avstod från att skylta med den av rädsla för att uppfattas som "konstig". Saida ska ha förutspått när och hur tre av hennes söner skulle dö, liksom även sin livskamrats död.

1988 belönades hon med en guldmedalj av Svenska jägareförbundet som tack för all hjälp med att hitta bortsprungna hundar. Samma år spådde hon bl.a. Ingvar Carlsson i Ulf Elfvings radioprogram Efter tre.

I början av 1990-talet vann hon ett test med synska personer i norsk tv med vad som sades vara 80% "rätt". 1991 utsågs hon till Årets Bodensare. Saida Andersson blev riksskänd när hon i Café Luleå på TV under 1990-talet i direktsändning gav människor "hjälp" att finna sådant de tappat bort.

I boken finns många exempel på att polisen tagit Saidas hjälp i anspråk och ett väldokumenterat fall där Saida hittat en försvunnen man.

Kartonnage, 197 sidor, Richters 1992. Fint skick.

78 kr