Chang, Jolan, "Kärlekens tao" HÄFTAD

Jolan Changs bok om Kärlekens Tao, om Kinas taoistiska filosofi och dess tankar om kärleken och sexualiteten, har sedan den först kom ut 1977 blivit en klassiker och översatts till åtskilliga språk. Tao kan ses som en väg ut ur stress och prestationsångest, en lösning på de flesta av den moderna människans problem, men vad är Tao egentligen? Det grundläggande är att ge och ta emot kärlek och ömhet, men den gamla kinesiska filosofin har också en mängd praktiska råd och metoder som kan hjälpa oss till ett mer intensivt, glädjefyllt och givande kärleksliv.

"'Hur man lever längre och bevarar sin sexuella förmåga, eller konsten att älska som en väsentlig terapi i taoismens medicinska lära - denna fråga behandlas med stor insikt i denna första mer ingående studie av den taoistiska medicinens lära om kärlekens konst.

Ämnet är brännande aktuellt i dagens västerländska samhälle där kärlekslivet fördärvats så att de unga förvirras av den nya friheten och går vilse i sin jakt efter skönheten, och de gamla förtvinar utan kärlek. Jolan Chang förmedlar här forna tiders ovärderliga visdom.

Under 1200- och 1300-talen härskade mongolerna i åttioåtta år över Kina och de lät förstöra alla taoistiska texter utom 'Tao Te Ching'. Jolan Changs lärda och insiktsfulla arbete är det första försöket att sammanställa de fragment som återstår till en helhetsbild av taoismens lära om den fysiska kärlekens läkande verkan i enlighet med forna tiders läkekonst. Kärleken förknippades med föreställningen om en kosmisk kraft som utgick från Principen om Tao och man skilde inte mellan andlig och fysisk kärlek som vi har gjort i västerlandet."

/Lawrence Durrell

Häftad, 163 sidor, Bonniers 1985-88. Fint skick.

138 kr

78 kr