Svahn, Clas, "Berättelser om det okända: från dödsstrålar till mumiens förbannelse" ANTIKVARISK KARTONNAGE

För ganska exakt 101 år sedan räddade fiskaren Anton Johansson Sverige från första världskriget.

Natten mellan den 13 och 14 november 1907 fick Johansson en vision av Jesus, som bland annat presenterade kartor, årtal och händelser rörande det krig som skulle utbryta sju år senare. Johansson fick också höra att Ryssland skulle anfalla Bodens fästning, men då bad han Jesus att skona Sverige och Jesus svarte att bönen skulle bliva hörd.

I sin nya bok "Berättelser om det okända" fyller DN-journalisten Clas Svahn vår tyvärr ofta småtråkiga värld med figurer som Anton Johansson. I 24 kapitel går Svahn igenom kända och okända okändheter och mäter deras sanningshalt. Här finns Tutanchamons förbannelse och djuphavsmonster, Veronikas svetteduk och Atlantis, himlafenomen och bordsdanser. Med ett tonfall av välvilja och respekt reser den grävande journalisten ut för att faktiskt prata med folk som har upplevt saker som tycks oförklarliga, besöka de trakter som sägs ha varit spelplatser för det oerhörda.

Undersökningarna ställer i princip alltid tillbaka vår värld på sin riktiga plats. Anton Johansson, till exempel. Hans häfte om visionen utgavs 1918, och Svahn konstaterar lugnt att de skeenden som däri beskrevs kan delas in i två grupper: de som redan har hänt är ofta korrekta medan de som förutspås är fel. Jesus berättade bland annat för Johansson att kriget skulle pågå till 1921.

Men boken blev en succé och sålde i 20.000 exemplar de första tre veckorna bara i Stockholm.

Jonas Thente, Dagens Nyheter

Förlagets beskrivning

Här berättar Clas Svahn om mysterier från Sverige och världen. Han undersöker sanningen bakom mumiens förbannelse, vandrande bord, bönesvar och djurens sjätte sinne. Och går det verkligen att se in i framtiden eller att resa i tiden? Vem är det som placerar plattor med ett svårbegripligt budskap på gatorna i flera amerikanska städer? Finns det fotografier av Jesus? Följ med på en rafflande resa in i det okända och träffa ögonvittnen som sett havsodjur, sjöjungfrur och fiskar regna från himlen men också mannen som lyfte en traktor för att rädda sin vän. Clas Svahn har tidigare gett ut böckerna UFO - möte med det okända , Stora boken om naturfenomen , Det okända och Sekter och hemliga sällskap.

Inbunden med skyddsomslag, Semic 2008, 240 sid., illustrerad. Fint skick.


50 kr