Mayank Chhaya "Dalai Lama - en auktoriserad biografi" INBUNDEN

Fängslande porträtt av en stor ledare

En av vår tids främsta ledare porträtteras här i en fascinerande och insiktsfull biografi. I ett unikt samarbete med Dalai lama själv och med hjälp av omfattande research har författaren Mayank Chhaya lyckats fånga komplexiteten hos denne frihetens och medkänslans förespråkare.

Vi är vana att se honom i rollen som Tibets andlige ledare - en oförtröttlig förkämpe för sitt lands självständighet som 1998 belönades med Nobels fredspris. Men Dalai lama är mer sammansatt än så, och i denna bok tecknas en bild av såväl munken och mystikern som människan Dalai lama - tre likvärdiga och enligt honom själv ofta motstridande roller.

Inte minst levande och intressanta är de kapitel som skildrar exilledarens tidigaste år, hans uppväxt som Llamo Thondup i den lilla tibetanska byn Tengster och den oanade vändning hans liv tog då han vid tre års ålder av en regeringsdelegation identifierades som den fjortonde reinkarnationen av Dalai lama.

Dalai lamas liv är för evigt sammankopplat med hans lands historia, och i boken ges även en initierad analys av den buddhistiska traditionen och den politiska konflikt mellan Tibet och Kina som bidragit till att forma hans ideal och världsbild.

Inbunden, 255 sidor, ICA bokförlag 2009. Fint skick.

78 kr