Thomsen, Braad Christian, "SIGI erövraren - en Sigmund Freud biografi" ENDAST 1 EX!

Vid sekelskiftet skrev psykoanalysens skapare Sigmund Freud till en vän att han varken räknade sig läkare, vetenskapsman eller filosof, utan att han var en conquistador - och hans förebilder var världshistoriens stora erövrare: Moses, Hannibal, Columbus, Vilhelm Erövraren.

Denna Biografi börjar med berättelsen om hur Freud erövrade sin själs älskade. Hon sparade alla de nära tusen kärleksbrev han skrev till henne utan att ana att hennes eldige älskare skulle komma att bli en av mänsklighetens främsta experter på kärlekslivet.

Sedan erövrade Freud människans omedvetna, och även detta är dokumenterat genom den omfattande korrespondens Freud hade med vänner och kolleger. Han levde under en tid då brevskrivandets ädla konst värderades högt och dessa är en fantastisk källa för var och en som vill lära känna psykoanalysens skapare.

Freuds liv var dramatiskt. Han fick erfara att när man kämpar för ömhet, kärlek och driftstilllredsställelse kan man bli tvungen att för egen del offra det man kämpar för. Freuds teori om barnets sexualitet ställde honom i skarp motsättning inte bara till den, officiella psykiatrin, utan även till många av hans egna elever. Under slutet av sin levnad fick han se sina böcker brännas på nazisternas bokbål. De betraktades som ett hån mot ett anständigt familjeliv. Själv tvingades han på sin ålders höst fly undan nazisterna för att inte själv dela böckernas öde.

I exil slutförde Freud sitt livs sista verk om Moses, som var den av erövrarna han starkast identifierade sig med. Moses hade ju lovat att föra sitt tolk till det förlovade landet, där det fritt från träldom skulle förverkliga sitt djupaste behov i frihet. Detta var även Freuds målsättning med sitt liv.

Inbunden med skyddsomslag, 216 sid., Alfabeta förlag 1985. Mycket fint skick, ENDAST 1 EX!

98 kr