Gibran, Khalil d.y. och Jean Gibran, "Khalil Gibran - legendens liv och verk" INBUNDEN

Denna kompletta biografi följer fenomenet Gibran (1883-1931), filosof, poet och konstnär, född i Libanon men bosatt i USA under större delen av sitt liv. Med hjälp av tidigare opublicerade dokument beskriver författarna hans barndom i Libanon, hans fattiga år i sekelskiftets Boston och hans genombrott som författare och konstnär i New York under tjugotalet.

Bakgrunden till hans mest berömda verk Profeten presenteras genom originalkällor. En rad fascinerande händelser för oss tillbaka till den tid då Gibran fortfarande levde i Bostons slum och kulminerar i en självuppfyllande profetia. Biografin berikas med ett hundratal samtida fotografier och illustrationer av Gibrans egna arbeten, en del av dem här presenterade för första gången.

Denna biografi bygger huvudsakligen på den fantastiska mängd manuskript, brev, teckningar och minnesanteckningar, på närmare sjutusen sidor, som efterlämnats av Mary Haskell, kvinnan som betytt mest för Gibrans genombrott i Amerika.

Profeten ... är den kärleksfullaste bok som någonsin skrivits ... Det beror på att du är den störste älskaren av alla författare. Men du vet ju Kahlil, du har startat en jättebrand! Fler och fler kommer att älska dig under årens lopp, långt sedan din kropp blivit stoft. De kommer att finna dig i ditt verk. För du finns där lika påtagligt som Gud.

Ur Gibran-Haskells korrespondens

Recensioner

"En av de stora memoarhändelserna i svensk bokutgivning under senare år."

- Ulf Jönsson, Gefle Dagblad

"Denna fascinerande bok är inte bara en biografi över Gibran, utan också en berättelse om de amerikaner som tog en liten invandrargrabb under sina vingars skydd därför att de tyckte att han verkade så begåvad."

- Marina Stagh, Dagens Nyheter

"Inte ens en person som är helt ointresserad av arabisk litteratur bör ha undgått namnet Kahlil Gibran, mannen bakom Profeten (Alhambra, 2006). En fantastisk diktbok full av kloka och vackra ord om bland annat äktenskapet, barnen, smärtan, vänskapen och döden. Hans nyutkomna biografi är en mycket vacker bok, slösande rikt illustrerad med teckningar och målningar av Gibrans egen hand, dessutom med mängder av samtida fotografier. Lyckligtvis kan alla farhågor om att det skulle vara fråga om en hagiografi, en idylliserad helgonskildring, avskrivas. Författarna har en kritisk distans till föremålet för sin studie och allt är noggrant dokumenterat med notapparat, källförteckning och namnregister."

- Zoran Alagic, Norrbottens-Kuriren

Inbunden med skyddsomslag, 470 sidor, rikligt illustrerad, Alhambra 1994. Mycket vacker bok i väldigt fint skick, (men med dedikation.) 

168 kr