Kim, Elizabeth, "Tio tusen sorger" INBUNDEN

Boken Tio tusen sorger är både typografiskt vacker och väldigt välskriven. Författarinnan, den amerikanska journalisten Elizabeth Kim, föddes i en liten by i Korea. Hennes mor blev utstött av sin familj eftersom barnet var ett "blandrasbarn", vilket inte accepterades av de trångsynta lantbrukarna. Elizabeth växte upp under sin mammas kärleksfulla beskydd, och trots att hon fick börja arbeta på risfältet så snart hon kunde gå, var de lyckliga tillsammans. Men efter några år vill morfadern sälja det oäkta barnet som slav till en rik familj - men det vägrar Elizabeths mamma gå med på. Hon blir mördad, ett så kallat "hedersmord", av sin egen bror och Elizabeth hamnar på barnhem. Elisabeths mamma är maktlös att förhindra det.

Efter den hemska tiden på barnhemmet flygs Elizabeth utan att förstå vad som händer till USA och blir bortadopterad till ett par som visar sig vara fundamentalistiska pastorer, och som gör allt för att driva ut "djävulen" ur hennes kropp under de kommande åren. Deras kristna uppfostringsmetoder är grymma, och när Elizabeth är 17 år gifter de bort henne med en man som misshandlar henne.

Hennes liv består verkligen av minst tiotusen sorger, men så småningom upptäcker hon att där också finns tiotusen glädjeämnen. Små saker som att solen skiner och att hon kan försjunka i bra böcker och glömma verkligheten. Dessutom börjar hon skriva, vilket så småningom blir hennes yrke.

Det poetiska, okomplicerade språket i boken gör att den går rakt in i hjärtat. Att en människa lyckas överleva och bli både generös och klok under de här omständigheterna är otroligt. Läs den!

Inbunden med skyddsomslag, 224 sid.,Wahlströms 2000. Märke efter prislapp på skyddsomslaget, i övrigt nyskick.

58 kr