Kadhammar, Peter, "Vad gjorde du under kriget?

Under en av många resor träffade Peter Kadhammar Afonso Dhlakama i Maputo. Dhlakama hade lett en gerillarörelse som kidnappade barn och gjorde dem till barnsoldater.

Hur känns det att kallas Afrikas Pol Pot? frågade Kadhammar.

"Dhlakama ryckte till som om jag hade gett honom en örfil. Frågan var en provokation och jag förväntade mig inget vettigt svar. Vad frågar man en massmördare?

Jag borde ha frågat: Vad är en människa?"

Under sina år som reporter har Peter Kadhammar mött människor och bevittnat händelser de flesta av oss aldrig kommer i närheten av. Hur har det förändrat hans uppfattningar?

"Vad gjorde du under kriget" är en skildring av konflikter och människor från länder som Kina, Irak, före detta Jugoslavien, Albanien och Israel. Det är en bok om den tid vi lever i, där små sammanhang möter stora skeenden.

Peter Kadhammar är reporter på Aftonbladet. Han har mångårig erfarenhet av journalistik och har rapporterat från de flesta av vår samtids konfliktområden. Vad gjorde du under kriget är hans femte bok. År 2000 mottog Peter Kadhammar Stora Journalistpriset.

Inbunden med sk.omslag, 293 sid., Fischer & Co 2006. Obetydligt slitage på skyddsomslag, i övrigt fint skick, ENDAST 1 EX!

68 kr