Einhorn, Lena, "Ninas resa" POCKET

"Ninas resa" vann Augustpriset för 2005 års svenska fackbok med motiveringen:

"Under sin sista tid i livet berättade Nina Einhorn – uppvuxen i Polen – sin otroliga och gripande historia för dottern Lena. Vid flera tillfällen höll judinnan Nina på att fastna i nazisternas garn. Men som genom ett mirakel överlevde hon och kunde ta sig till Sverige för att utbilda sig till läkare. Minnesboken Ninas resa är ett stycke omistlig vittneslitteratur."


Till att börja med var gettot ett till synes normalt samhälle, mitt i Polens huvudstad, där Nina lever ett på ytan ganska normalt liv. Hon studerar i Warszawagettot, hon blir kär, hon går på fester. Och hon tar studenten - förmodligen den enda som överlevt med ett studentbetyg från Warszawagettots gymnasium. Detta betyg godkändes efter krigsslutet, och möjliggjorde för Nina att omedelbart efter kriget börja studera medicin vid universitetet i Lodz, där hon också träffade sin kommande make Jerzy.

Men familjemedlemmarna försvinner en efter en. Till slut blir bara Nina och hennes storebror Rudek kvar. På gettots sista dag smugglas de ut. Det som händer sedan är drama på högsta nivå.

I denna nästan osannolika överlevnadshistoria flyr hon gettots brinnande helvete, klarar två år gömd hos polska katoliker och undkommer döden med en hårsmån.1946 lämnar hon Polen och träffar sin blivande make Jerzy Einhorn i Köpenhamn. De flyr till Sverige.

Ninas resa är inte bara en bok utan har även gjorts i två filmversioner, en biografversion och en för SVT.

Några pressröster om boken:

"Jag känner mig lycklig och stärkt över att ha fått möta Nina och jag unnar många, många att också få göra det."

Skånska Dagbladet


"... det är en fantastisk berättelse som förmedlar en avgörande livsvisdom."

Sydsvenskan


” Det är en lysande bok som Lena Einhorn skrivit. Den är spännande som en thriller och beskriver bättre än något annat jag läst de fruktansvärda odds som de polska judarna hade emot sig.”

Östgöta Correspondenten


”Den här gripande och spännande skildringen har många värden, inte minst den intima och konkreta beskrivningen av vardagslivet”

Dagens Nyheter


Pocket, 221 sid, fint skick. 5 ex finns.

48 kr