Jonas Trolle, Jakten på kapten klänning

I juli 2009 knuffas en man ut från sjätte våningen i ett hus i Stockholmsförorten Bredäng. Polisens mordutredning avslöjar att den döde mannen hade en böjelse för våldsamt gruppsex. I förhör säger ett av hans unga kvinnliga offer att en av förövarna är polis. Hon visar fram en tidningsbild. Polisen Jonas Trolle får en chock. Mannen på fotografiet är Göran Lindberg, Kapten Klänning, rektor på Polishögskolan, en förkämpe för jämställdhet som arbetat mot kränkningar och sexism.

Jakten på Kapten Klänning är en sann berättelse om ett unikt brottsfall. Aldrig tidigare har en så hög polischef varit misstänkt för så grova brott som Lindberg. Historien är som hämtad ur en kriminalroman: telefonavlyssning, hemlig spaningsgrupp inom polisen och en husrannsakan på Polishögskolan. Men här skildras också de traumatiserade offren vars liv förändrats för alltid.

Göran Lindberg dömdes 2010 till sex års fängelse för våldtäkt och grov våldtäkt.

Sagt om boken
”Historien om polisens jakt på en av Sveriges värsta sexbrottslingar är både spännande och hjärtskärande.”
Katarina Wennstam

“Jonas Trolle har skrivit en mycket läsvärd bok.”
Tidningen Kulturen

”Polismannen Jonas Trolles egen berättelse om spaningsarbetet som fällde Göran Lindberg är ett unikt dokument: öppenhjärtigt, personligt och insiktsfullt. … Bokens styrka ligger i dess mod och äkthet, och i det engagemang som lyser igenom sidorna.”
Borås Tidning

Pocket, 256 sid., Pocketförlaget 2015. Nyskick, ENDAST 1 EX!

38 kr