Nilson, Peter "Den gamla byn" KARTONNAGE/INBUNDEN

"Peter Nilson, med en skolning som astronom var en av våra mest lästa och mångfaldigt prisade essäister och romanförfattare. Han avled hastigt i vår, 60 år gammal och Den gamla byn blev därmed, sorgligt nog, hans sista.

I boken vänder han sitt teleskop bak och fram. Studieobjektet är byn Möcklehult, belägen i Hjälmseryd socken i Jönköpings län, som för en kulturhistoriskt bildad allmänhet tidigare - på sin höjd - endast varit herostratiskt ryktbar för att man där på 1860-talet demolerade den romanska kyrkans unika kalkmålningar.

Peter Nilson kom som pojke med sin familj till Möcklehult och växte upp på en bondgård där. Han kände byn som sin egen ficka, och samlade under många ar material i form av intervjuer med äldre människor. Från dem gick Nilson vidare till de skriftliga källorna. I jordeböckers, skattelängders och domböckers myller av uppgifter har han skickligt spårat enskilda personers och familjers öden i Möcklehult från 1600-talet och framåt. Här finns mindre av seder, folkfester och liknande inom traditionell bygdeforskning och mer av det förhistoriska och medeltida källmaterialet, där han är mycket väl påläst, också vad gäller nyare forskning. Han skriver till exempel initierat om hackerören, en typ av lämning - ar av ett extensivt forntida odlande som arkeologer och kulturgeografer först på senare år uppmärksammat på allvar.

Den gamla byn håller hög klass som forskningsprodukt. Källorna finns till yttermera visso utförligt redovisade i en bilaga och Nilson påpekar underhand noga när han pressar sitt material. Någon har ifrågasatt att Nilson i sin framställning väver in olika vandringssägner som han träffat på i bytraditionen, men sådant har också avgjort sitt intresse och källkritiskt medveten som han är förväxlar han inte skrönorna med verkligheten."

Rune Edberg

Inbunden, 287 sidor, Norstedts 1997. Akvareller och teckningar av Björn Gidstam. Fint skick.

68 kr

Produkten är tyvärr slut i lager. Maila oss på [email protected] om du vill att vi ska bevaka den åt dig,