Hagerman, Maja & Gabrielson, Claes "I Miraklers tid - Bland Madonnor, Stenhuggare och Helgon i Medeltida kyrkor" INBUNDEN

EN TRÄSKULPTUR AV MADONNAN med hela den medeltida färgprakten kvar, skickliga stenmästare som efterlämnat inskrifter, martyrer från kristendomens tidiga historia avbildade i kyrkornas tak... följ med Maja Hagerman på en idéhistorisk resa in i några oväntade sammanhang kring våra allra äldsta hus, de medeltida kyrkorna som räknas i tusental över landet.

Maja Hagerman berättar om den medeltida världsbilden och om hur kyrkorna ofta står egendomligt nära hedendomen, omgivna av gravhögar och runstenar. Claes Gabrielsons fotografier visar ofta de medeltida föremålen i närbild, de blir ett slags tecken från en värld som är fascinerande och exotisk för oss.

"När man kommer in i en medeltida kyrka breder en värld av sagolika blomsterrankor ut sig över valven, som i en medeltida fantasi om himlen. Och man kan få se konstverk ur den helt unika svenska samlingen av välbevarad träskulptur från tiden. Det här är inte någon vanlig guide till de medeltida kyrkorna, utan boken är ett personligt urval av favoriter. Ofta är det små detaljer inne i medeltidskyrkorna som fångat oss. Man får inte syn på dem i förstone, men vid närmare påseende får de hela kyrkan att framstå som en kapsel av tid."

"Det finns ett unikt förråd av mänsklig erfarenhet att ösa ur i de medeltidskyrkor
som vi slentrianmässigt åker förbi. Maja Hagerman och Claes Gabrielson vill göra
oss mer medvetna om vårt rika arv."

Inbunden, 333 sidor, Prisma 2003. Mycket fint skick.
ENDAST ETT EX!

128 kr