Björkegren, Karin "Yoga för kvinnor" INBUNDEN

Det finns gott om yogaböcker men ingen som direkt utgår från kvinnors olika åldrar och behov.

Yogan är ett kraftfullt verktyg som kan påverka kvinnors välbefinnande i olika stadier av livet: lindra humörsvängningar i tonåren och vid PMS, minska problem under graviditeten och efter förlossningen samt under klimakteriet.

Under lång tid har vi ägnat oss åt att träna för att få vackra och välformade kroppar, men jakten på den perfekta kroppen har snarare ökat avståndet mellan kropp och själ. Därför har yogan fått ett sådant genomslag i västvärlden de senaste åren.

Yoga för kvinnor inleds med en kort introduktion som bland annat presenterar de åtta stegen som är yogans grundpelare. Sedan följer några andningsövningar som man använder sig av när man praktiserar yoga, och som hjälper till att öka utövarens lugn och koncentration.

Huvuddelen i boken innehåller ett femtiotal övningar som framför allt bygger på hathayogan, men är influerade av ashtangiyogan. Rörelserna och ställningarna ger styrka, smidighet och avslappning. De är indelade efter de olika behov kvinnan har under sitt liv, med tyngdpunkten på kvinnan mitt i livet. Självklart går de att kombinera ihop till ett personligt program. Merparten kräver inga förkunskaper, men efter några gånger når utövaren djupare in i varje rörelse.

Alla ställningar i boken visas av lärare som dagligen undervisar i yoga.

Inbunden, 159 sidor, Prisma 2009. Rikt illustrerad med foton i färg. Fint skick.

78 kr