Freud, Sigmund "Vargmannen" HÄFTAD/INBUNDEN

Vargmannen är redan berömd som patienten/huvudpersonen i Sigmund Freuds kanske mest kända analysfall, och han framstår i sin självbiografiska berättelse inte bara som en av de sista kvarlevande från ett viktigt skede i medicinhistorien, utan också som en sällsynt känslig och insiktsfull skildrare av en gången tid. Som son till en rik rysk godsägare tillbringade Vargmannen sina barn- och ungdomsår i yppig tsar-rysk överklassmiljö. Han reste i lyx genom den österrikisk-ungerska dubbelmonarkin och det vilhelminska Tyskland.

Men i berättelsen om denna sagolika tidsålder framträder. på ett inre plan, bilden av en djupt plågad, kämpande människa, vars svåra psykiska rubbningar förde honom till Freuds klinik för behandling. (Sedan dess har han kommit att kallas Vargmannen, på grund av en vargfobi. grundlagd i barndomen.)

Freuds egen beskrivning av fallet kompletteras med Ruth Mack Brunswicks senare analys av Vargmannen och Muriel Gardiners redogörelse för sina regelbundna kontakter med honom under de senaste trettio åren. Ett särskilt kapitel utgör Vargmannens egna minnen av Freud, som ger helt unika ögonblicksbilder av psykoanalysens grundare, så som han sågs av en av sina grundligast beskrivna patienter.

Boken om Vargmannen är en på en gång överflödande rik och intim berättelse om lidande och storhet i lidandet. en oöverträffad tidsskildring och ett vetenskapligt dokument av oskattbart värde.

"Freuds analys av Vargmannen är med sin nyansrikedom och uppfinningsförmåga hans kanske kraftfullaste demonstration av den psykoanalytiska metoden."

Nordal Åkerman i Arbetet

Vargmannen, som har önskat förbli anonym, lever ännu någonstans i Centraleuropa. Muriel Gardiner, som redigerat volvmen, är praktiserande psykoanalytiker.

Illustrerad med foton ur Vargmannens Familjealbum

Häftad, 328 sidor, Prisma 1976. Fint skick, men namnteckning på försättsblad.

ENDAST 1 EX!

Inbunden, 328 sidor, Prisma 1975. Skyddsomslag kan saknas och smärre skönhetsfel kan förekomma. ENDAST 1 EX!

Ange under kommentarer vilken upplaga som önskas, samma pris.

78 kr