Treffert, Darold A "Geniala idioter - Om specialbegåvningar hos mentalt handikappade"

En man med en elvaårings förstånd och ett ordförråd på 58 ord som kan rabbla antalet invånare i varenda stor och medelstor stad i USA, namn och adress till landets 2000 främsta hotell, västentliga statistiska fakta om mer än 3000 berg och floder och alla viktiga data om 2000 uppfinningar och upptäckter.

En yngling med en IK på 50 och starkt begränsade verbala förmågor som kan skulptera fantastiskt detaljerade och fullt naturtrogna djur i lera på mindre än en timme.

En pojke som varken kan klä sig själv eller förmedla de enklaste tankegångar, men som efter några sekunders huvudräkning kan ange kvadratroten ur åttasiffriga tal.

Detta är människor med så kallat savant-syndrom, ett ytterst ovanligt och fascinerande tillstånd där "öar" av fenomenal förmåga och begåvning uppträder hos i övrigt svårt mentalt handikappade personer.

I GENIALA IDIOTER utforskar psykiatern Darold A Treffert alla aspekter av savant-syndromet och berättar också de gripande historierna om några av vår tids människor med savant-syndrom och de anhöriga och vårdare som har hjälpt dem att känna människovärdighet via sina stora förmågor.

Inbunden med skyddsomslag, 338 sidor, Prisma 1991. Smärre revor i skyddsomslag, annars fint skick.
ENDAST TVÅ EX!

88 kr